Aktivnosti udruge OSMIJEH od 2007. do 2018.

2007.

Informativni punkt u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Udruga OSMIJEH za razvoj civilnoga društva dobila je 22.5.2007. sredstva u iznosu od 100.000,00 kn od Nizozemske vlade  za web site:
 -Baza podataka za udruge u BBŽ
 -Informativni punkt (vitrine) u BBŽ-u
Projekt je realiziran u 5 gradova županije i to Bjelovaru, Daruvaru, Garešnici, Grubišnom Polju i Čazmi.

Program ARION od EU

Tema: GLOBALNO UČENJE

U vremenu od 28.6.2007. – 22.6.2007. u Ljubljani je održan program ARION od EU na temu “Globalno učenje u svijetu”. U projektu je sudjelovalo 9 zemalja i to: Belgija, Češka, Slovenija, Španjolska, Francuska, Italija, Ekvador, BIH i Hrvatska –(predstavnik Udruga Osmijeh ).

Metoda Globalno učenje je novi holistički način učenja u svijetu koji povećava učinkovitost između mentora, trenera, moderatora i učenika. Pristup je individualan i koriste se moderne metode učenja iz različitih polja djelovanja. Globalno učenje je kombinacija različitih metoda i tehnika kao npr. suggestpaedia, mental training, neurolinguistic programiranje i drugo.

2008.

Sudjelovanje na seminaru o globalnom učenju u Ljubljani

Glotta Nova  Ljubljana–internacionalni trening centar za edukaciju odraslih koji je 1992. god. proizašao iz entuzijazma dviju ekspertica za obrazovanje odraslih: Jelice Pegan Sternberger i Tatjane Dragović pozvao nas je na ovaj seminar Danas Glotta Nova posjeduje tim edukacijskih trenera, profesionalaca i eksperata, teoretičara i praktičara koji su svoja znanja stjecali i kod kuće i u inozemstvu, a specijalisti su za: liderstvo, motivaciju, retoriku, komunikacije, prodaju, marketing, dizajn, upravljanje timovima, postizanje ciljeva, kreativnost.

Objava članka naše članice  prof. dr. sc. Radojke Praštalo u knjizi koju je izdala Glotta Nova Ljubljana pod naslovom:

„ Cjeloživotno i permanentno učenje“- Bolonjski proces u svjetlu cjeloživotnog učenja

 Članak je objavljen također i na web situ Osmijeha.                  

Prezentacijom do uspjeha

Članak objavljen na web situ udruge Osmijeh autor: Vera Š. Frntić

Umijeće predstavljanja danas je jedan od najvažnijih faktora kako doći do uspjeha. Samo rijetki uspijevaju uspostaviti onu pravu vezu u kojoj se predstavljač i publika izvrsno razumiju. Rijetki su ljudi koji mogu javno nastupiti i reći poruku sa jakim učinkom bez ranije pripreme.

Vrijednost ne može biti ostvarena ako nije dobro prenesena. Lideri koji nadahnjuju moraju imati velike komunikacijske vještine koje su pokretači društva.

2009.

Posjet  British Columbia, Canada

Predstavnice udruge Osmijeh, Bjelovar boravile su u gradu Victoria, British Columbia (B.C.) u Kanadi na poziv nevladine organizacije Shekinah Homes Society iz Victorie.Za vrijeme boravka u Kanadi članice Osmijeha su sudjelovale u raznim aktivnostima od kojih su najvažnije slijedeće:
› sudjelovanje na Konferenciji u Queen Alexandra Centre i dobili certifikat
› sudjelovanje u radionici – u borbi protiv stresa;
› potpisale ugovor o partnerstvu sa Shekinah Homes Society
› sudjelovale u radu Godišnje konferencije Shekinah Homes Society te održale predavanje na temu: Razvoj civilnog društva u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i Republici Hrvatskoj.
› posjetile Community Living osnovane od strane Ministarstva za socijalnu skrb u B.C. i dogovorile da nas povežu sa sličnim organizacijama u Velikoj Britaniji

2010.

Razgovor s predstavnicima Veleposlanstva SAD-a

Udruga “Osmijeh“ razgovarala je dana 1.3.2010. s predstavnicima Veleposlanstva SAD-a, Robertom Postom, savjetnikom u Uredu za odnose s javnošću, te Marijom Cvetnić Kopljar, službenicom Informativnog centra Veleposlanstva SAD-a o radu civilnog društva u Gradu i Županiji.

Tom prilikom članovi Naše udruge predali su im kratki esej o radu udruge te razmijenili kontakte za buduće projekte.

Sastanak s predstavnikom Britanskoga veleposlanstva g. Chris Freanom  vezano za odobren projekt

Na inicijativu Veleposlanstva Velike Britanije u Bjelovaru su se dana 24.3.2010. sastali predstavnici naše udruge sa g. Chris Frean.

Tema razgovora je bila vezana za naš projekt Stop corruption. To je edukativan program koji bi se provodio u našoj županiji, a za koji je naša udruga tražila sredstva od Veleposlanstva Velike Britanije. Dogovoreno je da će se taj projekt podržati u uvjetima globalne krize i recesije. Ujedno se razgovaralo o suradnji nevladinog sektora i lokalne zajednice. Predstavnici British Embassy su također organizirali u IV Osnovnoj školi učenje criceta za što su djeca bila posebno zainteresirana.

Sudjelovanje  na Svjetskom kongesu Oslo Freedom forum 2010

Udruga “Osmijeh” je sudjelovala na Svjetskom kongresu Oslo Freedom forum u Norveškoj. Kongres se održava zahvaljujući John Templeton Zakladi koja donira taj skup.

Na kongresu su učestvovali dobitnici Nobelovih nagrada, bivši predsjednici i premijeri vlada kao i mnogi drugi svjetski uglednici. Kongres se održao od 26.4. do 29.4.2010., a tema je ljudska prava i demokracija. Udruga Osmijeh učestvovala je sa temom Mobbing a sufinancirao nas je županija. Teme su bile:

Humana mreža,U lice sa zlom, Vizije za sutra, Iskra promjene, Van iz pepela,  Korijeni  slobode, Od tragedije do trijumfa, Heroizam koji mijenja, Ideje za transformiranje sutrašnjice…

Od poznatih predavača treba spomenuti : Gary Kasparova i Lech Valensu.

Realizacija projekta „ Borba protiv korupcije od dna prema vrhu“

Održano je 10 radionica  u 5 gradova županije i to: u Bjelovaru, Daruvaru , Grubišnom Polju, Garešnici i Čazmi sa preko 600 sudionika. Ciljana grupa su bili srednjoškolci a predavači su bili eminentni stručnjaci kao prof. Renato Matić, iz Transparency International, USKO-a , Ministarstva pravosuđa i naše članice udruge. Sudionici su pored teoretskog dijela predavanja, sudjelovali interaktivno u radionici te pokazali veliki interes za ovu temu.

2011.

Javna tribina „ Strategija razvoja Republike Hrvatske“

Dana 15. lipnja 2011.održana je u Narodnoj knjižnici u Bjelovaru javna tribina pod nazivom: „Strategija razvoja Republike Hrvatske-Što bi željeli, a što možemo ?“

u organizaciji Udruge „Pravda“ i Udruge „Osmijeh“

Gosti: Stjepan Mesić, predsjednik RH od 2000. do 2010., Tomislav Jakić, novinar i Zoran Pusić, predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava

Voditeljica Đurđa Smrček Barjaktar naglasila je važnost, ali i sveobuhvatnost ove goruće teme pri traženju odgovora na pitanja u kojem smjeru se kreće Hrvatska te koje nam prilike predstoje da bismo izašli iz krize i time poboljšali kvalitetu života građana uzimajući u obzir opću rezigniranost i ravnodušnost koje trenutno vladaju ovim društvom.

Završna večer projekta o korupciji

Dana 8.3.2011. Udruga Osmijeh održala je u Hotelu Central Završnu večer po projektu
„ Borba protiv korupcije od dna prema gore „.kojoj su prisustvovali mnogobrojni gosti i sudionici.

Program događanja bio je veoma bogat i sastojao se od 14 točaka.
Programu su prisustvovali:
Predstavnici Veleposlanstva Velike Britanije-veleposlanik David Blunt, Chris Frean i Tomislav Kazančić
USKOK -Ira Maglica
Ministarstvo pravosuđa -Zrinka Čupić
Ministarstvo unutrašnjih poslova- Gordana Vlašiček
Glotta Nova – Ljubljana – Jelica Pegan
Predstavnici nevladine organizacije „ Bolji život“ Banja Luka

Kraljevsko vjenčanje

Na poziv britanskog ambasadora u Hrvatskoj gospodina Davida Blunta , dva predstavnika Udruge Osmijeh gđa. Grozdana Grubišić Popović i g. Danko Stavinoha, prisustvovali su u hotelu Regent Esplanade ceremoniji kraljevskog vjenčanja princa William od Walesa i gospođice Catherine Middleton. Na svečanosti su bili prisutni predstavnici svih važnijih institucija u državi i ambasadori a g.David Blunt održao je kratak govor. Udruga Osmijeh je ponosna što je prisustvovala ovom događaju, tim više što želimo tu suradnju sa Britanskom ambasadom i dalje nastaviti.

PJR Akademija za EU certifikat

U periodu od 8.12.-11.12.2011 te 15.12.-17.12.2011. Udruga Osmijeh je prisustvovala u Zagrebu PJR Akademiji za provođenje EU projekata. Područja koja su bila obuhvaćena su slijedeća. planiranje I provedba projekta EU, upravljanje ljudskim resursima, izvještavanje o napredovanju projekta, javna nabava I ostalo.
Radionice su bile interaktivne sa mnogobrojnim primjerima iz prakse a polaznici su dobili  certifikat o provođenju EU  projekata.

2012

Oproštajni prijam – British Ambassador David Blunt

U restoranu „Okrugljak „15. prosinca 2011. članice Osmijeha Mirela Matišić i Margareta Tabar predstavljale su nas na oproštajnom prijemu ambasadora Great Britain g.David Blunta.Ovom događaju prisustvovali su brojni uvaženi gosti kao što su: veleposlanici, državni tajnik, ministri, umjetnici i drugi.
S obzirom da je British Embassy podržala jedan naš projekt i da smo do sada veoma dobro surađivali, zahvalili smo se domaćinu na suradnji. Gospodin Blunt nam je zaželio mnogo uspjeha u našem daljnjem radu.

Svečana konferencija povodom osnivanja Nacionalnog Europass centar Hrvatska

Svečanoj konferenciji Europass održana je 2. prosinca 2011. u hotelu The Regent Esplanade povodom osnivanja Nacionalnog Europass centra u Hrvatskoj prisustvovala je i članica Osmijeha, Margareta Tabak. 2013 Europass je portfelj od pet dokumenata namijenjen europskim građanima da stečene vještine i kvalifikacije predstave na jasan i usporediv način. Dokumenti koje obuhvaćaju su: životopis, jezična putovnica, dodatak svjedodžbi, dopunska isprava o studiju i mobilnost. dokazivanja da je korisnik boravio određeno vrijeme u inozemstvu od strane fakulteta ili tvrtke.

2013.

Odobren i realiziran  projekt  EU Grundtvig – pripremni posjeti

Dana 19.12.2012. Udruzi Osmijeh odobren je projekt Grundtvig –pripremni posjeti.
U projektu sudjeluje 7 europskih zemalja: Španjolska,Grčka, Slovenija, Portugal, Poljska, Italija i Hrvatska kao buduća članica europske unije.

Našu državu će predstavljati Udruga Osmijeh a projekt se odnosi na pripremni posjet u Španjolsku u organizaciju Algba de Ronda u mjestu Ronda u Andaluziji.

Projekt je iz programa Grundtvig –cjeloživotno učenje a odnosi se na međugeneracijsko učenje mladih i starijih kao i razvijanju socijalnog poduzetništva.

2014.

Sudjelovanje na seminaru ERASMUS+

Udruga za razvoj civilnog društva „ Osmijeh“ iz Bjelovara sudjelovala je dana 2. prosinca 2014. na seminaru ERASMUS + koji se održavao u Zagrebu u organizaciji Agencije za mobilnost i programe EU. Program se odnosi na mogućnost obrazovanja odraslih osoba sa dvije ključne aktivnosti: – Ključna aktivnost KA1- mobilnost u svrhu učenja za pojedince.

Predavanje o Coachingu 2014.

Dana 5.ožujka 2014. održano je predavanje u županijskoj vijećnici u Bjelovaru u 19 sati na temu: Coaching i Godišnji razgovor- GOR za članove udruge i sve zainteresirane građane.

COACHING– je interaktivan proces koji pomaže pojedincima, poduzećima i ustanovama da brže dosegnu odlične rezultate korištenjem coaching tehnika baziranih na vlastitom misaonom procesu i razvoju. Coach- znači vođa

Međunarodni savez coacha ( ICF- International Coach Federation )definira pojam profesionalnog coachinga kao neprekidan proces koji ljudima pomaže doseći izuzetne rezultate u životu, karijeri, poduzećima.

Predavanje o prodajnim vještinama 2014.

PREDAVANJE održano  u Mobby centru 10.1.2014.
Predavač: Vera Šakić Frntić.
Tema: Prodaja i prodajne vještine ( prodaja, uspješan prodavač, prodajni zadaci, prodajni profesionalizam,  znanje i vještine, etika sa 4 čarobne riječi: Izvoli, Oprosti, Molim, Hvala

ZAKLJUČAK
Prodaja je: od životne važnosti, cilj je maksimalizirati povrat ulaganja kroz prodaju, to je unosno i izazovno zanimanje, traženo zanimanje, dobra osnova za managersku funkciju zahtijevan posao i stječu se vještine za uspješan život.

2015.

Javna Tribina Ljubica Uvodić Vranić


Dana 28.siječnja 2015. u 18 sati održana je javna tribina u organizaciji Narodne knjižnice Petar Preradović Bjelovar i Udruge za razvoj civilnog društva Osmijeh Bjelovar
Tema: Aktivno življenje
Gošća : prof.psihologije Ljubica Uvodić Vranić
Profesorica Uvodić je poznata u našoj javnosti po svom svestranom radu u području grupnog treninga za menandžere gdje vodi antstresni program, radu u udruzi „ Petkom u pet“ gdje radi savjetovalište za psihološku edukaciju a osnovala je i grupu mladih za unapređenje komunikacije, članica je Hrvatske psihološke komore, česti je gost mnogih medija, rado se odaziva na tribine.

2016.

Tribina Krešimir Mišak

U srijedu 20.siječnja 2016. održana je tribina pod nazivom „ Novi svjetski poredak- što činiti?“ Gost tribine je bio Krešimir Mišak svestrani novinar koji se bavi istraživačkim novinarstvom. Organizator je bila Narodna knjižnica Petar Preradović i Udruga Osmijeh.

U svojoj kultnoj emisiji „ Na rubu znanosti „ dovodi ljude koji se mogu smatrati vrhom stvarne svjetske intelektualne elite a koji se ne mogu vidjeti na korumpiranim, kontroliranim svjetskim medijima, i preko njih otvara oči građanima Hrvatske, ali i regije.
U svom izlaganju je govorio o svjetskim događanjima koji su dirigirani i nisu slučajni. Iz centara moći se manipulira svjetskim i financijskim krizama iza kojih stoje tajna društva i snažne korporacije. Zato je za svaku situaciju važno biti kreativan, imati principe, biti informiran i preuzeti život u svoje ruke.
Bitna je snaga svijesti jer za istinu ne treba mnogo ali za laž treba jako mnogo!

Konferencija karijernih coacha


Na poziv Glotta Nova Ljubljana, naša udruga je bila na 6. Konferenciji Karijernih coacha pod naslovom „ Sebstvo-na putu k sebi i drugima“
Na konferenciji je održano 10 različitih tema vezanih za obrazovanje a predavači su bili iz mnogih sfera društvenog života koji su na veoma zanimljiv i pristupačan način povezali glavnu temu –sebstvo,( identitet, samosvijest, podsvijest) sa obrazovanjem i karijernim coachingom. Treba naglasiti da organizacije i institucije koje se bave obrazovanjem u projektima podržavaju mnoge institucije, donatori i njihova vlada.

Naša članica dr. Radojka Praštalo je imala temu:

„Pojam jastva ( identiteta ) i njihova refleksija na razne oblasti društvenog života „.

The term self/self and identity and their reflections on various aspects of social life

2017.

U 2017. udruga je aplicirala nekoliko projekata:

-HBOR-u projekt „ Mi smo drugačiji-Mi smo hiperaktivni sanjari!“- taj projekt bazira se i temelji na novim idejama i inovativnom pristupu u obrazovanju a treba  pomoći osjetljivoj skupini i prvi je  takvog tipa u našoj županiji.

-Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva- projekt“ Hiperaktivni sanjari u srednjim školama. Ovo je bio sličan projekt ali je ciljana grupa bila – srednjoškolci i projekt se trebao implementirati u srednjim školama u Bjelovaru a kasnije na čitavoj županiji.

Nažalost, nije bilo sluha niti za ovog donatora i projekt nije prošao.

Udruga Osmjeh bila je partner na projektima Erasmus 2017.sa :

  • Poljskom nacionalnom agencijom za obrazovanje odraslih na projektu Erasmus K2
  • Državnim javnim centrom za obrazovanje odraslih u španjolskoj na projektu Erasmus K2.

2018.

 Promocija knjige Drage Pilsla „ U što vjerujemo mi koji u Boga ne vjerujemo?“

Dana 16.5.2018. održana je u Hotelu Central promocija knjige poznatog novinara i teologa Drage Pilsla „U što vjerujemo mi koji u Boga ne vjerujemo?“

Promociji je prisustvovalo mnogo građana  Bjelovara a posebno treba istaknuti aktivnu ulogu članova udruge Osmijeh.

Riječ je o iskazu  poznatih ateista i agnostika, o knjizi dijaloga, prvoj iz trilogije koje je izazvalo veliku zainteresiranost publike i kritike.

O knjizi su govorili autor i urednik Drago Pilsel, Sanja Sarvanka aktivistica za ljudska prava, Boris Pavelić, novinar Riječkog lista, Zoran Pusić, predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava te Porfirije Perić, mitropolit zagrebačko-ljubljanski.

Ostale aktivnosti :

– U kolovozu mjesecu naša udruga je u suradnji sa Ministarstvom zaštite okoliša i energetike, Ministarstvom poljoprivrede, Hrvatskim šumama i Parkom prirode Vransko jezero provela akciju čišćenja okoliša zbog velikih prijetnji požarom koji su u to vrijeme harali područjem Dalmacije.

-U suradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i lokalne zajednice na području grada Biograda provedena je također akcija čišćenja privatnih parcela zbog opasnosti od požara.

-Nastavili smo suradnju  sa Hrvatskim šumama i predložili direktoru Hrvatskih šuma g. Krunoslavu Jakovčiću da  njihovog djelatnika gospodina Daria Peraića nagradi za nesebično zalaganje oko rješenja problema vezano za izazivanja požara u Dalmaciji.

-Treba naglasiti da je nakon svih provedenih akcija bitno smanjen broj    požara u odnosu na 2017. kada su požari harali čitavom Dalmacijom.

-Udruga „ Osmijeh“ kao udruga koja se bavi zaštitom ljudskih prava je pomogla nekolicini naših članova u ostvarenju financijskih prava koja su bila predmet prevare i uspješno ih riješili u korist naših članova. Činjenica je da bi se ta prava mnogo teže ostvarila putem suda a naša udruga je pomogla da se to što bezbolnije riješi.

-Projekt „ I odrasli uče“- engleski jezik nastavio se kontinuirano provoditi u 2 grupe i to raznih nivoa znanja. Polaznici su bili raznih dobnih skupina i profesija a partner na projektu je bila BBŽ. Rezultati tog projekta su zadovoljavajući s tim da sastav polaznika mijenja tj. jedni polaznici  odlaze a drugi dolaze.

-Projekt „ I odrasli uče“- njemački jezik. Zbog velikog interesa i ovaj se projekt nastavio u 2 grupe a metodologija rada je interaktivna sa što više komunikacijskih vještina.

-Udruga je dobila poziv da sudjeluje u projektima Europskog socijalnog fonda koji financira EU pa ukoliko bude interesa za našu udrugu, nastojat ćemo se uključiti u te projekte jer je danas zbog migracijske krize ograničen fond za pojedinačne projekte.

Dodatak:

Projekt koji se kontinuirano provodi od osnivanja udruge do danas je projekt „ I odrasli uče“ tečaj engleskog jezika a od 2016. te njemački jezik u nekoliko grupa.

Udruga je aplicirala oko 90 projekata  a realizirano je 21.

Sva originalna dokumentacija se nalazi u udruzi Osmijeh i može se dati na uvid.

U Bjelovaru, 2019.