Informativni punkt u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Udruga OSMIJEH iz Bjelovara koja je umrežena u Bjelovarski centar za razvoj civilnoga društva dobila je 22.5.2007. sredstva od nizozemske vlade u iznosu od 100.000,00 kn.
Sredstva su stigla na Žiro račun: 2390001-1100336846 HPB.

Projekti:
› Baza podataka za udruge
› Informativni punkt (vitrine) u BBŽ-u
Partneri: BBŽ, BCRCD

Projekt će biti realiziran u 5 gradova županije i to Bjelovaru, Daruvaru, Garešnici, Grubišnom Polju i Čazmi.

U projektu Baza podataka za udruge na mrežnoj će stranici biti postavljeni svi podaci o udrugama, kontakt brojevi, cilj i svrha djelovanja, projekti, aktivnosti i svi ostali zanimljivi podaci. Zbog velikog broja udruga na našem području i njihove nepovezanosti, javila se potreba za ovakvim projektom što je i nizozemska vlada prepoznala. Stranice će se mijenjati u određenim vremenskim intervalima te omogućiti bolju suradnju i povezivanje udruga.

U drugom projektu Informativni punkt (vitrina) u 5 gradova naše županije, na frekventnim mjestima bit će postavljenje vitrine. U njima će se izlagati svi materijali, obavijesti i kontaktni brojevi udruga u našoj županiji. U svakom gradu bit će zadužena osoba iz civilnog sektora koja će “osvježavati” podatke na određenom području.

Oba projekta su povezana u cilju razvijanja demokratizacije našeg društva, razvijanju civilnog sektora kao trećeg stupa društva te mogućnosti umrežavanja udruga.

Voditelj oba projekta je Vera Šakić Frntić.

Treba naglasiti da su ovo prvi projekti iz civilnog sektora koji su dobili međunarodnu potporu i tako stvorili mogućnost da se naše udruge ohrabre i apliciraju projekte na EU.

Ovi projekti su bili aplicirani i na Grad Bjelovar te su odbijeni iako se odnose na razvoj civilnog sektora u našem gradu. Prava je šteta da odgovorni ljudi iz gradske uprave nisu prepoznali vrijednost ovih projekata, već je on vrednovan od nizozemske vlade. Postavlja se pitanje tko su ti stručnjaci koji valoriziraju gradske projekte i imaju li za to odgovarajuće certifikate te koji su kriteriji kod donošenja odluke?