IZVJEŠĆE O RADU UDRUGE „OSMIJEH“ u 2011. godini

IZVJEŠĆE O RADU UDRUGE „OSMIJEH“ u 2011. godini

U 2011. godini Udruga Osmijeh je osjetila također posljedice recesije jer su znatno pooštreni kriteriji za dodjelu sredstava nevladinim organizacijama. Osim toga postoji velika konkurencija između udruga a mnoge se ovim poslom profesionalno bave pa lakše dolaze do sredstava. Te udruge su kadrovski ekipirane i njihov posao je gotovo profesionalan tj. mnogi su zaposleni u udrugama što se ne bi moglo reći za manje udruge.
Bez obzira što su nam sredstva bila mala, uspjeli smo sudjelovati u nekoliko aktivnosti i to:
1 . U 2011.godini naša udruga je završila projekt „ Borba protiv korupcije od dna prema gore“ koju je financiralo Britansko veleposlanstvo. Projekt je uspješno završen i polučio je mnogobrojne rezultate što je naročito vidljivo posjetom na našoj web stranici i međusobnim kontaktima potencijalnih partnera za buduće projekte.
2. Dana 29.4.2011.Na poziv britanskog ambasadora u Hrvatskoj gospodina Davida Blunta, dva predstavnika Udruge Osmijeh gđa. Grozdana Grubišić Popović i g. Danko Stavinoha, prisustvovali su u hotelu Regent Esplanade ceremoniji kraljevskog vjenčanja princa William od Walesa i gospođice Catherine Middleton.
Na svečanosti su bili prisutni predstavnici svih važnijih institucija u državi i ambasadori a g.David Blunt održao je kratak govor.
3. Javna tribina
Dana 15. lipnja 2011.održana je u Narodnoj knjižnici u Bjelovaru sa javna tribina Strategija razvoja Republike Hrvatske: Što bi željeli, a što možemo u organizaciji Udruge „Osmijeh“ I Udruge „Pravda“ .
Gosti: Stjepan Mesić, predsjednik RH od 2000. do 2010., Tomislav Jakić, novinar i Zoran Pusić, predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava
Voditeljica: Đurđa Smrček Barjaktar, potpredsjednica Udruge „Osmijeh“
Prisutni: Gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korošec, članovi udruga i građani te mediji.
Voditeljica Đurđa Smrček Barjaktar naglasila je važnost, ali i sveobuhvatnost ove goruće teme pri traženju odgovora na pitanja u kojem smjeru se kreće Hrvatska te koje nam prilike predstoje da bismo izašli iz krize i time poboljšali kvalitetu života građana uzimajući u obzir opću rezigniranost i ravnodušnost koje trenutno vladaju ovim društvom.
4. Svečana konferencija povodom osnivanja Nacionalnog Europass centar Hrvatska
Svečanoj konferenciji Europass održana je 2.prosinca 2011. u hotelu The Regent Esplanade povodom osnivanja Nacionalnog Europass centra u Hrvatskoj prisustvovala je i članica Osmijeha, Margareta Tabar.
Europass je portfelj od pet dokumenata namjenjen europskim građanima da stečene vještine i kvalifikacije predstave na jasan i usporediv način. Dokumenti koje obuhvaćaju su: životopis, jezična putovnica, dodatak svjedodžbi, dopunska isprava o studiju i mobilnosti dokazivanja da je korisnik boravio određeno vrijeme u inozemstvu od strane fakulteta ili tvrtke.
5. prijem -British Ambassador David Blunt
U restoranu Okrugljak 15.prosinca.članice Osmijeha Mirela Matišić i Margareta Tabar predstavljale su nas na oproštajnom prijemu ambasadora Velike Britanije g.David Blunta.
Ovom događaju prisustvovali su brojni uvaženi gosti kao što su: veleposlanici, državni tajnik, ministri, umjetnici i drugi.
S obzirom da je Britansko veleposlanstvo podržalo jedan naš projekt i da smo do sada veoma dobro surađivali, zahvalili smo se domaćinu na suradnji. Gospodin Blunt nam je zaželio mnogo uspjeha u našem daljnjem radu.
6. PJR Akademija
U periodu od 8.12.-11.12.2011 te 15.12.-17.12.2011 predstavnica Udruge Osmijeh Vera Šakić Frntić je prisustvovala je u Zagrebu PJR Akademiji za provođenje EU projekta.
Područja koja su bila obuhvaćena su slijedeća: planiranje I provedba projekta EU, upravljnje ljudskim resursima, izvještavanje o napredovanju projekta, javna nabava I ostalo.
Radionice su bile interaktivne sa mnogobrojnim primjerima iz prakse a polaznici su dobili potvrdu o sudjelovanju.Financijsku podršku dala nam je BBŽ a naša udruga je stekla certifikat o provođenju projekta EU.
7. Projekt “ I odrasli uče” – tečaj engleskog jezika
Ovaj naš projekt provodi se kontinuirano već nekoliko godina jer postoji veliki interes. Projekt se provodi u tri grupe različitih nivoa znanja I polazi oko 3o sudionika. Donator je BBŽ I udruga Osmijeh a svrha mu je educiranje naših članova u što boljen sporazumjevanju engleskog jezika.
Zaključak:
S obzirom na recesiju u svijetu, sve teže će biti pronalaziti sredstva za realizaciju projekta, tako da se ovom problemu mora pristupiti multidisciplinarno, timskim radom, velikim entuzijazmom, empatično I sa velikom energijom. Promjene koje se odvijaju u nevladinom sektoru su veoma dinamične I traže brzu prilagodbu, tako da se ovim poslom trebaju baviti što mlađi ljudi a stariji da im pružaju podršku svojim iskustvom. Kod mladih postoji u početku interes, ali onda naglo ” splasne “ jer oni odmah očekuju financijsku nagradu, a taj process je dugotrajan, mukotrpan I traži jako mnogo učenja.
Zato se postavlja pitanje” Kako ćemo iskoristiti u idućoj godini tolika sredstva od EU ako nismo educirani I zainteresirani za njih”? Članarina koju moramo platiti EU je velika, iskorištenost sredstva mala a sve ćemo to osjetiti na svojim kućnim budžetima jer ipak to sve plaćaju naši građani.
Stoga apeliram na sve mlade, I ostale zainteresirane da se uključe u ovu problematiku a ja sam voljna pomoći koliko mogu.
Nadam se da ćemo nastaviti sa radom proaktivno I uspješno I da ću neke od vas potaknuti na razmišljanje jer su došla vremena kada sami moramo pronalaziti poslove – tz. Samozapošljavanje ili kako bi to u EU rekli- Self-employment.
U Bjelovaru, 12.11. 2012. Udruga Osmijeh:
Vera Šakić Frntić