Javna tribina

Dana 15. lipnja 2011.održana je u Narodnoj knjižnici u Bjelovaru sa početku 18 sati javna tribina Strategija razvoja Republike Hrvatske: Što bi željeli, a što možemo u organizaciji Udruge „Pravda“ i Udruge „Osmijeh“Gosti: Stjepan Mesić, predsjednik RH od 2000. do 2010., Tomislav Jakić, novinar i Zoran Pusić, predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava
Voditeljica: Đurđa Smrček Barjaktar, potpredsjednica Udruge „Osmijeh“
Prisutni: Gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korošec, članovi udruga i građani te mediji.
Voditeljica Đurđa Smrček Barjaktar naglasila je važnost, ali i sveobuhvatnost ove goruće teme pri traženju odgovora na pitanja u kojem smjeru se kreće Hrvatska te koje nam prilike predstoje da bismo izašli iz krize i time poboljšali kvalitetu života građana uzimajući u obzir opću rezigniranost i ravnodušnost koje trenutno vladaju ovim društvom.
Gospodin Stjepan Mesić navodeći primjere kroz povijest upozorio je kako se svaki pojedinac, a time i društvo u cjelini treba okrenuti prema budućem razvoju ne ponavljajći greške iz prošlih vremena. Naglasio je i kako se strateški razvoj RH ne smije temeljiti samo na uslužnim djelatnostima iako je turizam važan segment razvoja već kako jedna suvremena država treba poticati razvoj svih gospodarskih grana, a preteča svakog razvoja jest ulaganje u obrazovanje jer samo uz znatan broj visokoobrazovanih građana država može ići naprijed.
Gospodin Tomislav Jakić naglasio je kako RH treba razvijati aktivnu vanjsku politiku te naveo prednosti i nedostatke ulaska Hrvatske u Europsku Uniju. Također je pobliže naveo napore koje je gospodin Stjepan Mesić pri obnašanju funkcije predsjednika RH uložio kako bi RH otvorio prema susjednim državama te time započeo put hrvatskog oporavka te otvorenosti prema međunarodnim tokovima što je od izuzetne važnosti za razvoj i napredak RH na međunarodnoj sceni.
Gospodin Zoran Pusić uz primjere dobre prakse međunarodnog udrživanja, naveo je i neke negativne primjere kako bi prisutnima pobliže obrazložio važnost otvorenosti prema novim prilikama koje se ukazuju te potrebu ka zatomljavanju svih oblika netrpeljivosti jer samo na taj način RH može se priključiti Europskoj Uniji kao punopravna članica te time iskoristiti prednosti koje navedeno članstvo donosi.
Gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korošec također je izrazio zadovoljstvo organiziranjem jedne ovakve tribine zbog izuzetne potrebe za društvenim sadržajima ovoga tipa u gradu Bjelovaru te se zahvalio gostima na dolasku.
Udruga Osmijeh
Udruga Osmijeh
.Udruga Osmijeh
Udruga Osmijeh