Program ARION od EU

Tema: GLOBALNO UČENJE

U vremenu od 28.6.2007. – 22.6.2007. u Ljubljani je održan program ARION od EU na temu “Globalno učenje u svijetu”. U projektu je sudjelovalo 9 zemalja i to: Belgija, Češka, Slovenija, Španjolska, Francuska, Italija, Ekvador, BIH i Hrvatska. Bjelovarski centar za razvoj civilnoga društva predstavljala je dopredsjednica društva Vera Šakić Frntić.

Bjelovarski centar dobio je poziv od internacionalne trenerske škole Glotta Nova iz Ljubljane koja ima veliko međunarodno iskustvo od 1992. godine.

Polaznici ove škole dobili su certifikat od ARION STUDY VISIT 2007. na temu Globalno učenje za odrasle osobe.

Metoda Globalno učenje je novi holistički način učenja u svijetu koji povećava učinkovitost između mentora, trenera, moderatora i učenika. Pristup je individualan i koriste se moderne metode učenja iz različitih polja djelovanja. Globalno učenje je kombinacija različitih metoda i tehnika kao npr. suggestpaedia, mental training, neurolinguistic programiranje i drugo.

Učesnici uče kroz razgovore, demonstracije, objašnjenja i razne aktivnosti (igranje lopticom vještine, igre komunikacija, kreativno pisanje i dr.). Aktivnosti su se odvijale individualno u parovima i u grupama. Ova metoda učenja stimulira prirodno učenje bez napora, u autentičnom okruženju i u veoma ugodnoj atmosferi. Prednost ove metode učenja je što povećava našu efikasnost, što odmah koristimo znanje u praksi, što učimo mnoge vještine izvođenja, prezentacije govora, kreativnosti i dobroj atmosferi te grupnim vještinama, jer radimo kao jedan tim. Učenje je lagano, a učesnici su zadovoljni jer mogu primiti feedback.

Najvažnije metode Globalnog učenja su :
› VAKOG metoda koja uključuje vizualno učenje, slušanje, kinestetičko učenje,
› FEEDBACK metoda je mogućnost učenja za mene jer kad dobijemo povratnu informaciju o našem radu, onda se zainteresiramo da budemo bolji, čak ako i ne mislimo tako. Možda ćemo tada učiniti tu promjenu, iako tada baš i ne mislimo tako.
› Kreativno razmišljanje po DISNEY metodi, gdje se raznim metodama i vještinama utječe na razne točke gledišta .
› COACHING metoda je interaktivna metoda koja pomaže pojedincu i organizaciji da se razviju što brže i sa što boljim rezultatima. U tom procesu učesnici produbljuju svoje znanje, poboljšavaju izvođenje i poboljšavaju svoju kvalitetu života.

Globalno učenje u svijetu je top tema kojoj sve članice Europske unije posvećuju veliku pažnju. Naročito je dat naglasak na Globalno učenje odraslih osoba koje nemaju adekvatno obrazovanje u skladu sa svjetskim promjenama u društvu.

Gotovo sve članice EU pomažu i financiraju te programe u želji da se globalno učenje što više razvije.

Naša zemlja kao buduća članica EU trebala bi posvetiti više pažnje tom problemu, tim više što postoje mnogobrojni programi i sredstva u EU namijenjena u tu svrhu.

Iako su u Programu ARION sudjelovali uglavnom predstavnici ministarstava obrazovanja, velika nam je bila čast predstaviti našu zemlju preko nevladine organizacije Bjelovarski centar za razvoj civilnoga društva te ravnopravno sudjelovati u tom programu.